Budynek CENWIS – Politechnika Świętokrzyska

12 listopada 2019 |

Na terenie kampusu Politechniki Świętokrzyskiej powstaje CENWIS, czyli Centrum Naukowo–Wdrożeniowe Inteligentnych Specjalizacji Regionu Świętokrzyskiego. Głównym celem inwestycji jest stworzenie warunków do wsparcia (infrastrukturalnego, aparaturowego i kadrowego) środowiska naukowego, przedsiębiorstw, organizacji publicznych i prywatnych, samorządów oraz instytucji otoczenia biznesu województwa świętokrzyskiego w zakresie działalności o naukowo–badawczo–rozwojowej. Umożliwi to tworzona baza laboratoryjna, w skład której wejdzie 12 różnych laboratoriów, w tym 6 nowo utworzonych.

Budynek CENWIS będzie kontynuacją istniejącego zespołu hal Politechniki Świętokrzyskiej. Nowy obiekt stworzy prostą bryłę na planie prostokąta o wymiarach ok. 55 m x 26 m (powierzchnia 2770 m2) i wysokości ok. 9,85 m zostanie połączony z halą nr 4 na poziomie I piętra.

Elewację zaprojektowano w stonowanych kolorach – bieli, szarości, grafitu z dodatkiem koloru miedzianego. Front budynku podkreślą płyty HPL i żaluzje elewacyjne.

Zobacz również